BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Music-I Need You!

Jumaat, 16 Disember 2011

Surat Berantai

Tengok Tajuk nye Surat Berantai......Mungkin surat tu pakai Rantai Kot?
Okeyh Nak Tahu Surat Berantai tu apa?
Baca Sampai Habis tau!
Jangan Tinggal ye

1,2,3,4 Mulakan

Saya sering menerima surat berantai yang menyuruh penerima berbuat baik seperti berselawat, bersembahyang, menunaikan zakat dan haji serta sentiasa bertaubat.
Surat itu turut menceritakan mimpi Syeikh Ahmad Maeini (yang didakwa penjaga Makam Nabi Muhammad saw) kononnya beliau bermimpi didatangi Rasulullah yang berkata antara 60,000 orang yang mati, tiada satu pun yang beriman.
Si penerima disuruh mencetak 20 salinan dan dihantarkan kepada 20 orang. Dalam surat itu juga menceritakan ‘kebaikan’ yang diterima bagi orang yang mencetak dan menghantarnya seperti keuntungan dalam perniagaan, dinaikkan pangkat atau menerima anugerah.
Sebaliknya orang yang tidak mengendahkannya akan ditimpa malang dan mala petaka. Soalan saya:
  1. Siapakah Syeikh Ahmad Maeini? Adakah dia benar-benar wujud?
  2. Benarkah dalam zaman sekarang antara 60,000 orang yang mati, tiada seorang pun yang beriman?
  3. Bolehkah kita mempercayai surat berantai seperti ini dan mencetak serta mengedarkannya bagi mengelak ditimpa bencana?
  4. Surat berantai ini sama seperti SMS berantai yang menyuruh kita menghantar kalimah al-Quran (yang dieja dalam Bahasa Melayu) dengan tujuan sama. Bolehkah kedua-dua ini diabaikan begitu saja?

Jawapan :
Surat berantai atau surat beracun jika dilihat sebagai surat peringatan untuk orang lain supaya tidak lalai akan perintah Allah dan sentiasa melakukan kebaikan, boleh dianggap sebagai jalan dakwah.
Namun, unsur syirik di dalamnya menyebabkan orang yang mempercayainya menjadi sesat. Unsur syirik itu ialah percaya surat itu ada kuasa tersendiri memberi untung pada yang mencetak dan bala pada yang ingkar mencetaknya.
Ia seumpama tangkal yang ada kuasa memberi kebaikan atau malapetaka dan malang. Sesiapa yang percaya ada kuasa lain memberi kebaikan dan keburukan pada dirinya; ia adalah unsur syirik yang boleh menggugat akidah.
Soal siapa mati dalam iman dan berapa ribu jumlah mereka adalah kuasa Tuhan, tiada keperluan untuk kita mengetahuinya, tetapi lebih baik bersiap untuk mati dalam iman.
Jangan turut serta sebarkan dengan niat mengelak bencana yang bakal menimpa (jika engkar menyebarkannya melalui surat atau SMS) kerana ia mungkin menggugat akidah kita. ini adalah contoh gambar surat berantai yg diambil dari googleCERITE TERBARU TENTANG DAJJAL......... Kepada semua yang bergelar umat islam,hari ini pakar meteorogi bahagian rusia,pukul 3 petang kemarin mendapati sesuatu bunyi ganjil lagi seperti yang NGAUMAN RAKSASA yang kedua kalinya dari bawah mantel bumi,menurut para ulama itu suara DAJJAL yang berusaha naik ke bumi.Oleh itu kita disuruh sentiasa tidak berhenti azan & solat.sesiapa yang membaca tolong sebarkan kepada 20 orang umat islam.jangan dipermainkan LILLAHITA'ALA & DEMI ALLAH,ini AMARAN. . .N dalam waktu 12 jam tidak dikirim kamu akan mendapat musibah di benci orangx2,akan sial sampai umur 48..


di atas:dpt kat fb

sowy gambar x berapa besar

Tiada ulasan: